Пожар на градској депонији


 

На градкој депонији- сметлишту „Кулагића Ада“ у Краљеву дана 15.08.2024. године у раним јутарњим часовима, примећен је пожар од стране чуварске службе ЈКП „Чистоћа“ Краљево.

На телу депоније је на неколико локација евидентирано присуство ватре и дима. Четири камиона кипера, комбинована машина, багер, две цистерне као и двадесет запослених је било ангажовано испред ЈКП „Чистоћа“ Краљево на гашењу пожара.

Како би пожар био саниран у најкраћем року у помоћ су притекли и припадници ватрогасних јединица, јавна комунална предузећа „Водовод“ и „Путеви“ у виду механизације и људства.  Привредници VS EnergyиDon TT Adria су позајмили камионе и багере.

Површина депоније која је била захваћена ватром прво се гасила водом, а затим прекривала земљом. Процењује се да је употребљено око 4 000 – 5 000 м3 земље за гашење.

Након мукотрпне борбе, пожар је угашен 15.08.2024. године у вечерњим часовима.

Јавно предузеће за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“ ангажовало је извођача радова које ће извршити прекривање незахваћеног дела депоније интертним материјалом како би се избегла оваква дешавања у будућности.

Претпостављамо да је до пожара дошло услед неконтролисаног паљења, а ради издвајања секундарних сировна од стране непознатих лица.