Победимо пластику!


neda

Поводом облежавања Светског дана заштите животне средине, ЈКП „Чистоћа“ Краљево је организовала акцију под називом „Пет флаша за ПЕТ торбу“. Овогодишња тема обележавања овог датума била је „Beat Plastic Pollution“ (Победи пластику). Циљ акције јесте подизање јавне свести о правилном третману пластичне амбалаже, а смањење коришћења пластичних кеса.

Акција се одржала на Тргу српских ратника у преподневним часовима. А становници града Краљева су добили за пет пластичних фаша једну еколошку торбу. 

На тргу су нас посетили основне и средње школе и остали грађани града Краљева који су се у доброј мери одазвали нашој акцији. Акцију су огранизовали Неда Стефановић и Владимир Баралић испред ЈКП „Чистоћа“ Краљево.

* Захваљујемо се Еко стар пак-у на помоћи при изради торби.

Увођење примарне селекције у МЗ Рибница и Ковачи је још један од начина едуковања јавности о правилном селектовању отпада. Подељено је 3100 канти, а недељно се остављају грађанима еколошке кесе за разврставање следећих компонената отпада: папир и картон, ПЕТ, тврда пластика, фолија и лименке.Тежимо и ка проширењу примарне елелкције и на остале МЗ, али и одвајање папира и архива у јавним предузећима.

Трећа активност јесте едукација основаца кроз спровођење радионица.

Циљ радионица заједно са еко квизом је подизање нивоа свести основаца о правилном збрињавању отпада, повећању информисаности о екологији и рециклажи. Основце мотивишемо да заједно са наставницима доносе прикупљену пластичну амбалажу која се затим рециклира.

 

 

http://www.krug.rs/vesti/projekti/3343-da-zajedno-pobedimo-plastiku.html