Обележавање Светског дана заштите животне средине


ЈКП “Чистоћа“ Краљево већ трећу годину за редом обележава Светски дан заштите животне средине, а ове године је у сарадњи са Одсеком за заштиту животне средине града Краљева реализовала пројекат под слоганом „Од еко акције до едукације“: Пројекат подразумева три вида активности:

1)         Одржавање Еко радионица у свим школама на територији Општине Краљево;

2)         Чишћење зелених површина

3)         обележавање Светског дана заштите животне средине.

Датум 5. јуни је одредила Генерална скупштина УН јер се тог дана одржала Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године. У свету се на овај дан покрећу бројне активности у које је укључена јавност, а које пропагирају одговорни однос према окружену која имају за циљ развој еколошке свести и о значају здраве, односно чисте животне средине јер она директно утиче на наше и здравље наших потомака.

12381

Са обзиром да се сваке године тема овог датума мења, тема испред ЈКП “Чистоће” Краљево се увек базира на сакупљању и рецикажи пластике, која је умногоме заступљена у нашем окружењу, овогодишња тема обележавања јесте “Загађење ваздуха”, а домаћин глобалне прославе је Кина.

Као званични текст генерална скупштина УН је објавила да приближно 7 милиона људи широм света умире од загађења ваздуха, а око 4 милиона   смртних случајева се догађа у Азији и Пацифику.

Чињенице које је објавила:

  1. 92% људи широм света не удише чист ваздух.
  2. Загађење приземног озона смањиће приносе основних култура за 26% до 2030. године.

12382

Градски трг је посетило 150 основаца из следећих школа: ОШ “Јово Курсула” у Краљеву, ОШ “Димитрије Туцовић” у Краљеву, ОШ “Живан Маричић”из Жиче и ОШ “Драган Маринковић Уча” из Лађеваца који су нам донели 5  флаша, а добили једну платнену торбу, са циљем подизања свести ђака о важности очувања здраве животне срединe.

Видео можете погледати на следећем линку:

http://www.krug.rs/vesti/projekti/4779-pet-flasa-za-pet-torbu-video.html

https://www.youtube.com/watch?v=fuVaFjJF2EM&t=3s